LUISTEREN NAAR JEZELF, NIET ALTIJD EVEN MAKKELIJK!

NAAR WELKE INNERLIJKE RAADGEVER LUISTER JE?
Er zijn verschillende raadgevers in ons, dus naar welke luisteren je naar op het moment dat je een keuze moet maken of je een gesprek wilt voeren met een bepaalde uitkomst?

Zo komt een coachee tijdens ons gesprek erachter dat een conflict waar zij in zit, op het gebied van haar werk als ZZP’er, dat de uitkomst van haar gesprek een ander doel krijgt dan dat zij in eerste instantie aanneemt. Door naar de kern van haar onderliggende behoeftes te kijken, merkte ze, dat niet het doel van het gesprek voor haar was dat ze een win-win situatie eruit wilde halen, maar vooral het -door haar zelf ontwikkelde product- wilde beschermen en daar ook erkenning voor wilde krijgen.

Dit leidde bij haar tot het inzicht dat vooral het stemmetje, die een goede en harmonieuze relatie nastreeft (dat bij haar vaak de boventoon voert), haar tot nu toe geleid had in de voorbereiding op het gesprek. En dat ze deze keer uit haar comfortzone moest stappen en haar grenzen moest gaan aangeven en te gaan staan voor datgene dat ze zelf bedacht en ontwikkelt had. Dit perspectief zorgde ervoor dat ze een zich anders moest gaan voorbereiden.

ZIEK WORDEN OMDAT JE NIET LUISTERT NAAR JEZELF
Ik hoorde recent een verhaal van iemand die bedacht had dat ze weer in de zorg wilde gaan werken. Zij beschrijft dat een stemmetje haar vertelde dat dit het niet was, maar ja, ze had toch opnieuw voor gekozen?!! Na de keuze werd ze opgegeven moment zelfs ziek. Ook daarna duurde het nog een tijd voordat ze ging luisteren naar dat stemmetje…..

HOE KOM JE ERACHTER NAAR WELK STEMMETJE JE MOET ERKENNEN?
Het lastige is dat ons ego vanuit het moeten en het willen opereert en meestal vaak het luidst is aan het kwaken is. Dus het is makkelijker om daar naar te luisteren…..Het ego is een belangrijk deel in ons dat ons beschermt tegen pijn en in eerste instantie verder helpt, maar uiteindelijk ook tegen ons kan gaan werken. Dan wordt het dus een valkuil of een middel om niet naar ons gevoel te hoeven luisteren.

Dus om naar je ware zelf of intuïtie, te leren luisteren is het zaak allereerst STIL(LER) te worden en te gaan voelen. En dan opnieuw te luisteren…. Dit kan middels mediatie, wandelen en door gewoon eens te mijmeren en een tijdje even niets te doen. Dit is vaak lastig is deze hectische tijden. De methode die ik vaak inzet is lichaamswerk of focussen. Dit laatste houdt in naar je lichaam gaan, naar daar waar het gevoel het sterkst aanwezig is. Hier ga je eens nieuwsgierig naar kijken schenken aan dat wat er in je onderbewuste leeft, zodat je beter weet wat het gevoel of de emotie je vertelt.

VOEL JIJ ONRUST OP HET GEBIED VAN WERK OF WIL JE MEER HELDERHEID IN JE PATRONEN OF BELEMMERINGEN?

Kijk eens of een loopbaantraject of een persoonlijk ontwikkeltraject iets voor jou is! Klik hier voor meer informatie!

Meer inspirerende blogs