Ontplooi je potentieel door je creativiteit te ontgrendelen.

Van februari tot begin juni heb ik mij intensief bezig gehouden met werk maken voor mijn solo-expositie. Ik merkte dat ik geleidelijk aan steeds meer focus kreeg. Elke dag ging ik met veel enthousiasme en vol ideeën naar mijn atelier. Ik had veel energie, inspiratie en zat echt in een creatiespiraal. Wat een kick gaf dat! Toen alles hing en ik een overzicht zag van wat ik gemaakt voelde ik me, nog voordat iemand het gezien had, trots. Niet het feit dat ik trots was op wat ik had gemaakt, maar het proces waar ik in had gezeten, zo merkte ik later, had mij doen groeien in mijn IK-kracht en zelfvertrouwen. Alsof er van alles op zijn plek is gevallen.

Invloed van de buitenwereld op ons welzijn.

Bijna alles wat we doen wordt van buitenaf van ons geëist. Het rappe tempo van vandaag, (zeker in de stad), heeft een niet te onderschatte impact op ons leven. Werk, je vrienden, gezin, familie, sociale media en activiteiten waarvan we vinden dat we ze moeten doen. De buitenwereld komt telkens binnen denderen dit zonder dat we direct door hebben welk effect heeft dit op ons zijn. En ja, daarnaast zijn veel daarvan mooie plaatjes, die we onszelf opleggen en najagen. We worden verleid om succesvol te zijn, zonder dat we eigenlijk bedenken wat succesvol zijn betekent voor onszelf. 

Wat kunnen we leren van kunstenaars.

De kunstenaars Max Ernst en als Paul Klee, vonden dat je met het ene oog naar buiten, de realiteit, moet kijken en met het andere oog naar binnen, naar onze innerlijke wereld. Dit om de juiste balans te vinden tussen wat er van buiten ons op afkomt en wat er vanuit de binnenwereld van ons gevraagd wordt. Als jij naar binnen kijkt en voelt, wat ervaar je dan? Waar vraagt je hart bijvoorbeeld om? Deze vragen kunnen beantwoord worden creatief aan de slag te gaan. Misschien niet meteen maar wat de activiteit in het moment doet is, je wordt stil en komt in de flow, het is een meditatieve bezigheid die helend werkt.

5c1cc632-d86a-4da9-b923-f0d3b1db52ed.jpg

Als je creatief aan de slag gaat dan wordt je belevings- en gevoelsleven aangesproken. Er worden delen geactiveerd die soms al een tijdje liggen te sluimeren en er aan toe zijn om wakker te worden. Hierdoor komt aan bod wat je zelf nodig hebt i.p.v. wat er van buiten van je gevraagd wordt. Zo kan je jezelf voeden en groeien, door met je ene oog naar je innerlijke belevingswereld te kijken en je andere oog op de realiteit te houden.