6 manieren om je creativiteit te bevorderen

Ik ben het gelukkigst als ik wordt uitgedaagd en creatief moet zijn. Of ik nou een training ontwikkel een workshop moet geven, een blog moet schrijven of een kunstwerk maak. De afwisseling maakt dat ik van mijn werk houd.

Op mijn best ben ik wanneer ik een nieuw idee heb. Creativiteit is de aandrijving en de energie achter mijn beste dagen en meest succesvolle inspanningen. 

Wat maakt vernieuwers als Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Thomas Edison en Leonardo da Vinci tot wie ze zijn? Ze hebben in ieder geval twee dingen gemeen en dat is dat ze anders durven denken en risico's nemen. Om een innovatieve denker te kunnen zijn, moet men fantasie gebruiken en de creativiteit bevorderen. Dus wil je verder komen laat je inspireren en wees creatief. En dan kan in elke vorm zijn.

  1. INTUITIEF SCHRIJVEN: schrijven stelt ons vrij om onszelf uit te drukken, duidelijkheid te krijgen en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Schrijf gewoon en maak je geen zorgen over wat je aan het schrijven bent of hoe mooi je woorden klinken. Niet denken, niet redigeren; Schrijf gewoon! Als je suggesties nodig hebt, schrijf een woord of zin, zoals een doel dat je gesteld hebt. 

  2. DE OCHTEND PAGINA'S: van Julia Cameron (uit haar boek The Artist Way). De ochtend pagina's zijn drie pagina's waarbij je met de hand gaat schrijven over alles dat in je hoofd opkomt. Het is geen dagboek, het is geen hoogstaande kunst. Het is niet eens 'schrijven'. Ze gaan over je gedachten en gevoelens die op dat moment spelen. Je laat daar staan, denkt er niet meer over na en de volgende dag doe je hetzelfde. Het is puur om je hoofd leeg te krijgen en er ruimte ontstaat voor het creatieve deel in je hersenen.

  3. TEKENDAGBOEK: houd een tekendagboek bij. Hier gaat het ook weer niet over mooi of lelijk, goed of slecht kunnen tekenen. Het gaat om de creatieve ontdekking.

  4. WANDELEN: maak regelmatig een wandeling in de natuur. Dit brengt de onrust in je hoofd tot rust en het wandelen zorgt dat je van je hoofd weer in je lichaam komt. Zelf wandel ik met enige regelmaat en altijd wanneer ik in de natuur ben merk ik dat ik rustig wordt en gaan de ideeën weer stromen.

  5. SPEEL ALS EEN KIND: Door onze speelse kanten te voeden voelen we ons meer blij en creatief. Probeer deze ideeën om weer te spelen: Stel een intentie om meer te spelen; Hou leuke dingen toegankelijk (zoals puzzels, boekenboeken, een hoela hoepel, enz.); of speel met je kinderen, kleinkinderen, kinderen van de buren.

  6. DOE IETS NIEUWS: Leer een nieuwe taal, probeer een nieuwe fitness klas in de sportschool of doe een schildercursus of ga het museum in.