Wat mindful kijken naar kunst met je kan doen....Bespiegelingen aan de hand van kunst.

Kijken naar kunst brengt je door stil te staan, in beweging! 

De laatste tijd een aantal een op een rondleidingen mogen geven, waarbij iemand een vraag neerlegt en we op zoek gaan naar antwoorden aan de hand van kunstwerken die ik uitzoek. Omdat kunstenaars ons een inkijkje geven in een vaak niet bestaande wereld, soms wonderschoon, soms gruwelijk, worden we aan het werk gezet om dingen anders te verwoorden en te bekijken en doet daarmee het een beroep op ons gevoelsleven.

Dit zojuist samen met tekstschrijver Hidde Tangerman weer mogen beleven, door met z'n tweeën mindful naar kunst te kijken. Wat een bijzondere ontmoeting was het! Door het werk 'Cathedra', van Barnett Newman, in stilte te bekijken, te bespreken en samen te ervaren, ontstond er wezenlijk contact over overgave en hoe dat voor hem centraal staat in zijn leven als moderne monnik. Even in zijn ziel mogen kijken. Een mooie diepe ontmoeting! Lees hieronder hoe hij het heeft beleeft:

"Ik had nooit gedacht dat ik stuiterend van energie en enthousiasme uit een museum zou komen. Maar in de "een op een" sessie 'mindful kijken naar kunst' heeft Leonie mijn ogen geopend voor een diepere werkelijkheid die achter elk kunstwerk verborgen ligt. Leonie past het principe van mindfulness toe op het kijken naar kunst. En dan gebeuren er kleine wonderen. Ieder schilderij waar we bij stilhielden ging voor mij 'open' en het was alsof ik communiceerde met de ziel ervan. Werken waar ik normaalgesproken strak aan voorbij zou lopen werden nu pareltjes van schoonheid, wijsheid en spiritualiteit.

In één uur tijd in het Stedelijk in Amsterdam hebben we maar 4 werken bekeken, maar daarbij heb ik zoveel gevoeld en ervaren dat het wel een hele dag leek. Tegelijkertijd koppelt Leonie je kunstervaring ook terug naar je eigen leven, zodat het naast een mooie kunstbeleving ook een leerzame zelfreflectie wordt. Fantastisch, ik kan het iedereen aanbevelen!" Dank je Hidde voor deze mooie feedback!