workout voor je rechterhersenhelft (het creatieve gedeelte).

Creativiteit wordt als een steeds groter goed gezien en dat is fijn om te merken. Steeds vaker worden kunstenaars ingezet om mee te denken over probleemvraagstukken. Niet langer zullen advocaten, accountants, radiologen of softwareontwikkelaars het voortouw nemen; de beurt is aan degenen die de rechterhelft van hun hersenen een hoofdrol geven in hun werk. Het zijn de ontwerpers, scheppers en ontwikkelaars – kortom, de creatieven in de brede zin van het woord. Dat is wat organisaties en onze economie nodig hebben om innovatief te blijven: mensen die hun creativiteit kunnen en durven gebruiken.

Creativiteit is niet alleen een mogelijkheid om tot nieuwe oplossingen te komen, het is ook een mooie methode om te luisteren naar het het hart. Want wanneer je met je handen bezig bent gaat het hoofd als het ware in de sluimerstand.

Kan jij wel een creatieve impuls gebruiken? Dan geef ik je hieronder een aantal tips om de rechterhersenhelft te stimuleren. 

Om te beginnen een aantal oefeningen om je rechter- en linkerhersen-helft met elkaar te verbinden en te activeren.

  • Eerst even ontspannen! Ga met je voeten op heupbreedte staan. Leg nu je linkerhand op je buik e plaats je rechterhand net onder je linkersleutelbeen en masseer nu met je rechterhand deze plek. En wissel dit na enige tijd af.
  •  Ga afwisselend: breng je linkerknie omhoog en ga met rechterelleboog naar je linkerknie. En met je linkerelleboog naar je rechterknie, doe dit zo'n 20 x.
  •  Schrijf je naam op en schrijf die vervolgens in spiegelbeeld, en op de kop! Oefen ook dit je voelt je hersenen aan de slag gaan! 
  • Doe een aantal dingen met je niet schrijfhand. Zoals schrijven, je haar kammen en je het gebruik van je muis.
  • Wandel 30 minuten in het bos! Groen heeft een goede uitwerking op de hersenen en je lichaam activeren ook.
  • 2,5 uur per week je mild intensief inspannen, door te snelwandelen, zwemmen en intervaltraining schijnen niet alleen de creativiteit te stimuleren, maar daarmee maak je ook nieuwe hersencellen aan en bevordert je ook concentratie- en leervermogen. 
  • Deze is echt heel actief en leuk! Creatief bezig zijn heeft te maken met het maken van verbindingen. Je hebt dus wel imput nodig. Pak een willekeurig boek of tijdschrift lees een alinea, luister heel bewust naar muziek. Ga naar buiten en wees tactiel! Raak een boom aan of de muur. Ga nu naar binnen en ga relaxen. Want dan is het tijd voor de incubatietijd, ga dagdromen of voor je uit staren! Tijd om de impressies in alle rust te laten bezinken. Als je dat gedaan hebt pak een pen, potlood of verf en ga aan de slag! Maak iets in het moment wat er ook boven komt, zonder te oordelen! Bedenk dat dit niet gaat om mooi of goed! Beschouw het als een oefening, net zoals je spieren traint.

luister af en toe naar een bilaterale beat, zoals hieronder. er zijn er veel te vinden op You Tube, wanneer deze niet bij je past.