Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Je leest deze dagen veel over stress en burn-out. Laatst nog naar een lezing van Florien Vaessen geweest, die het aan den lijve heeft ondervonden en er het boek 'Op de bank' over schreef. Een interessante lezing over haar burn-out en hoe ze erin belandde en hoe ze er weer uit kwam. 

Vaak zitten mensen "ineens" totaal uitgeput thuis. Het lijkt wel of we steeds minder goed in contact staan met ons gevoel en wat er dan gebeurt is dat niet wij zelf, maar het lichaam moet het aangeven. Die zegt ineens stop! 

De maakbare maatschappij, de druk van het goed willen doen, presteren en erbij willen horen zorgen, ervoor dat je door gaat en niet stil staat bij waar je zelf nou eigenlijk behoefte aan hebt. Een goede vraag van haar was: Wanneer voelde jij voor het laatst dat je echt straalde? Is dat naar je gevoel te lang geleden? Kijk eens naar onderstaande symptomen.

HIERONDER EEN AANTAL INDICATIES die kunnen duiden op BURNOUT:

  1. Een indicatie die belangrijk blijkt uit de cijfers is dat wanneer je twee jaar achter elkaar je 3 keer per jaar ziek meld je grote kans heb dat het derde jaar je langer tijd ziek thuis zit.
  2. Je irriteert je sneller dan eerst aan je werk (zoals vergaderingen en je vraagt je af wat je hier eigenlijk doet) en je collega's doen het niet snel goed.
  3. Je sluit met jezelf een stilzwijgend compromis: " Ik kijk wel hoe ver ik kom."
  4. Hebt een vol hoofd, veel piekeren.

AUTONOMIE, COMPETENTIE & VERBONDENHEID

  1. AUTONOMIE: Je hebt het gevoel dat je te weinig sturing kan geven aan dat wat je doet en de uitkomst ervan. (bijvoorbeeld zzp'ers werken net zo hard maar omdat zij zelf aan het roer staan van hun eigen bedrijf is dat minder energie zuigend.) Te weinig sociale steun. Kan je nog autonoom handelen of denk je in doelen, namens het bedrijf? Kan je je creativiteit kwijt? Kan je nog authentiek handelen?
  2. COMPETENTIE: Je moet het gevoel hebben dat je de kennis en kunde in huis hebt om je functie goed uit te kunnen voeren. 
  3. VERBONDENHEID: Verbondenheid voelen met je bedrijf en dat wat je doet is essentieel.

MASLOW die piramide kennen we vaak al wel. Maar we vergeten vaak dat zelfrealisatie bovenaan staat. Voel jij je verbonden met je werk? Is dit de functie, plek waar je energie van krijgt?

Kunst maken gaat over voelen, de juiste balans vinden ook. Als je een kunstschilder aan het werk ziet, dan zie je dat hij af en toe afstand neemt, rustig het werk in zich opneemt en kijkt of alles nog in verhouding is. Kijk eens nu naar jezelf als ware je een schilderij. Wat heeft dat schilderij nodig? Is er een goede balans tussen bijvoorbeeld het huis en de tuin. En als je iets ziet dat weg moet of juist toegevoegd moet worden, durf je dat aan het schilderij toe te voegen? 

 

STA eens stil en maak ruimte voor:

4249408-future.jpg
  • Sta eens stil, door een fikse wandeling te maken en sta dan op een geven moment stil en kijk wat je opvalt in je omgeving waar je staat. Een mooie boom, een doorkijkje of een bloem. Observeer je gedachten over wat je ziet en ga daarna eens na wat dat zegt over jou en waar je nu staat in het leven?
  • Of teken jezelf eens hoe je je nu voelt! Geef je emoties een kleur en kijk daarna eens wat je opvalt.
  • Staar eens een tijdje voor je uit want dat is niet niets doen maar opladen!