6 manieren om je creativiteit te bevorderen

Ik ben het gelukkigst als ik wordt uitgedaagd en creatief moet zijn. Of ik nou een training ontwikkel een workshop moet geven, een blog moet schrijven of een kunstwerk maak. De afwisseling maakt dat ik van mijn werk houd.

Op mijn best ben ik wanneer ik een nieuw idee heb. Creativiteit is de aandrijving en de energie achter mijn beste dagen en meest succesvolle inspanningen. 

Wat maakt vernieuwers als Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Thomas Edison en Leonardo da Vinci tot wie ze zijn? Ze hebben in ieder geval twee dingen gemeen en dat is dat ze anders durven denken en risico's nemen. Om een innovatieve denker te kunnen zijn, moet men fantasie gebruiken en de creativiteit bevorderen. Dus wil je verder komen laat je inspireren en wees creatief. En dan kan in elke vorm zijn.

 1. INTUITIEF SCHRIJVEN: schrijven stelt ons vrij om onszelf uit te drukken, duidelijkheid te krijgen en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Schrijf gewoon en maak je geen zorgen over wat je aan het schrijven bent of hoe mooi je woorden klinken. Niet denken, niet redigeren; Schrijf gewoon! Als je suggesties nodig hebt, schrijf een woord of zin, zoals een doel dat je gesteld hebt. 

 2. DE OCHTEND PAGINA'S: van Julia Cameron (uit haar boek The Artist Way). De ochtend pagina's zijn drie pagina's waarbij je met de hand gaat schrijven over alles dat in je hoofd opkomt. Het is geen dagboek, het is geen hoogstaande kunst. Het is niet eens 'schrijven'. Ze gaan over je gedachten en gevoelens die op dat moment spelen. Je laat daar staan, denkt er niet meer over na en de volgende dag doe je hetzelfde. Het is puur om je hoofd leeg te krijgen en er ruimte ontstaat voor het creatieve deel in je hersenen.

 3. TEKENDAGBOEK: houd een tekendagboek bij. Hier gaat het ook weer niet over mooi of lelijk, goed of slecht kunnen tekenen. Het gaat om de creatieve ontdekking.

 4. WANDELEN: maak regelmatig een wandeling in de natuur. Dit brengt de onrust in je hoofd tot rust en het wandelen zorgt dat je van je hoofd weer in je lichaam komt. Zelf wandel ik met enige regelmaat en altijd wanneer ik in de natuur ben merk ik dat ik rustig wordt en gaan de ideeën weer stromen.

 5. SPEEL ALS EEN KIND: Door onze speelse kanten te voeden voelen we ons meer blij en creatief. Probeer deze ideeën om weer te spelen: Stel een intentie om meer te spelen; Hou leuke dingen toegankelijk (zoals puzzels, boekenboeken, een hoela hoepel, enz.); of speel met je kinderen, kleinkinderen, kinderen van de buren.

 6. DOE IETS NIEUWS: Leer een nieuwe taal, probeer een nieuwe fitness klas in de sportschool of doe een schildercursus of ga het museum in.

Ontplooi je potentieel door je creativiteit te ontgrendelen.

Van februari tot begin juni heb ik mij intensief bezig gehouden met werk maken voor mijn solo-expositie. Ik merkte dat ik geleidelijk aan steeds meer focus kreeg. Elke dag ging ik met veel enthousiasme en vol ideeën naar mijn atelier. Ik had veel energie, inspiratie en zat echt in een creatiespiraal. Wat een kick gaf dat! Toen alles hing en ik een overzicht zag van wat ik gemaakt voelde ik me, nog voordat iemand het gezien had, trots. Niet het feit dat ik trots was op wat ik had gemaakt, maar het proces waar ik in had gezeten, zo merkte ik later, had mij doen groeien in mijn IK-kracht en zelfvertrouwen. Alsof er van alles op zijn plek is gevallen.

Invloed van de buitenwereld op ons welzijn.

Bijna alles wat we doen wordt van buitenaf van ons geëist. Het rappe tempo van vandaag, (zeker in de stad), heeft een niet te onderschatte impact op ons leven. Werk, je vrienden, gezin, familie, sociale media en activiteiten waarvan we vinden dat we ze moeten doen. De buitenwereld komt telkens binnen denderen dit zonder dat we direct door hebben welk effect heeft dit op ons zijn. En ja, daarnaast zijn veel daarvan mooie plaatjes, die we onszelf opleggen en najagen. We worden verleid om succesvol te zijn, zonder dat we eigenlijk bedenken wat succesvol zijn betekent voor onszelf. 

Wat kunnen we leren van kunstenaars.

De kunstenaars Max Ernst en als Paul Klee, vonden dat je met het ene oog naar buiten, de realiteit, moet kijken en met het andere oog naar binnen, naar onze innerlijke wereld. Dit om de juiste balans te vinden tussen wat er van buiten ons op afkomt en wat er vanuit de binnenwereld van ons gevraagd wordt. Als jij naar binnen kijkt en voelt, wat ervaar je dan? Waar vraagt je hart bijvoorbeeld om? Deze vragen kunnen beantwoord worden creatief aan de slag te gaan. Misschien niet meteen maar wat de activiteit in het moment doet is, je wordt stil en komt in de flow, het is een meditatieve bezigheid die helend werkt.

5c1cc632-d86a-4da9-b923-f0d3b1db52ed.jpg

Als je creatief aan de slag gaat dan wordt je belevings- en gevoelsleven aangesproken. Er worden delen geactiveerd die soms al een tijdje liggen te sluimeren en er aan toe zijn om wakker te worden. Hierdoor komt aan bod wat je zelf nodig hebt i.p.v. wat er van buiten van je gevraagd wordt. Zo kan je jezelf voeden en groeien, door met je ene oog naar je innerlijke belevingswereld te kijken en je andere oog op de realiteit te houden.

Kleine verandering grote impact

Deze video raakte mij, maar wat was het dat mij zo raakte? Deze vraag stelde ik mij en na enig nadenken en voelen merkte ik dat wat me raakte twee dingen zijn. Één: dat we allemaal onderdeel uitmaken van een groter geheel en twee: dat een kleine verandering al zo'n impact kan hebben op de omgeving. 

Dit fenomeen zien we ook terug in de levensbiografie van de mens. Waar je geboren wordt, de keuzes die je maakt en de positieve en negatieve gebeurtenissen in je leven kunnen van enorme invloed zijn op je leven, zowel privé als in je carrière. Dit vormt ons en ons levensloopbaanpad.

Wil jij je ook verbonden voelen met wat je van nature graag doet? Je haalt meer bevrediging uit je leven en je werk als de keuzes die je maakt passen bij wie je bent.

De workshop: 'Leven vanuit je Hart' van zaterdag 20 mei sluit hier goed bij aan, want het heeft als thema VUUR. Bij het element vuur gaat het over de jezelf neerzetten en welke richting je op wilt. De keuzes die je maakt. Over waar jou hart sneller van gaat kloppen. Het gaat over jou IK-kracht en hoe je die in de wereld zet:

 • Waar krijg je stralende ogen van? Wat doet er echt toe bij jou? Wat laat het vuur in jou ontbranden? Wat is je passie? Op welke dingen wil jij je gaan richten vanuit je hart? Tijdens deze dag ontdek je een rode draad die jou richting gaat geven.

De workshop van 20 mei, geef ik weer samen met schrijfcoach Susanne Gijsbers. Wil jij net als de wolven een kleine verandering maken met een grote impact? Meld je dan hier aan.  Er zijn nog 3 plekken vrij.  Interesse? Lees hier meer. 

Heb jij wel eens een situatie meegemaakt waar een kleine verandering grote impact had?

Ga jij over je eigen grenzen?

Je holt van afspraak naar afspraak. Een vergadering hier, een meeting daar. Je regelt dat de kinderen aangekleed en gevoed de deur uit zijn. Dat ze absentiebriefjes voor de orthodontist bij zich hebben. Je zorg dat de auto, de groenbak, de sleutel, een pakketje van de H&M of een klasgenootje op de afgesproken plek klaar staat of ligt. Op de terugweg van je werk naar huis versier je een cadeautje voor de buurvrouw die is bevallen, ontslagen, gescheiden, of anderszins eenzaam thuis zit. Je doet de supermarkt nog even aan voor een paar laatste boodschappen voor het avondeten. En dan zijn er nog 1001 andere klusjes die je thuis opwachten.

Je doet het allemaal. Sterker nog: met gemak houd jij al die ballen in de lucht. Je bent zo gewend om te anticiperen op iedereen die wat van jou nodig heeft dat je vergeet om tijd te maken voor wat jij nodig hebt.

Wat heb jij eigenlijk nodig?

Zou je willen dat:

1.     Je wat vaker een lege agenda had?

2.     Je niet de hele tijd hoefde te anticiperen op anderen?

3.     Je ongestoord een kwartier uit het raam kon staren?

4.     Je uit jezelf zin voelt opborrelen om iets te doen?

5.     Je eindelijk toe zou komen aan dat ene plannetje?

6.     Je er helemaal met je hoofd bij bent?

7.     Je rustig de krant, een boek of een tijdschrift kunt lezen

8.     Je niet hoeft te jakkeren?

9.     Je je niet meer versnipperd voelt?

Heb je op twee of meer vragen JA hebt geantwoord? Vraag je dan eens af waar jouw grenzen liggen. Ga je daar vaak overheen? Wanneer heb je echt met je hele hart JA gezegd tegen iets wat deed. En was je daar dan ook echt met je volle aandacht bij?

Het leven is nu eenmaal druk. Toch, als je je eigen grenzen beter kent en deze kunt aangeven voel je je een rustiger mens. Je wilt je niet versnipperd voelen, het is een onrustig, jachtig gevoel. Het zorgt ervoor dat je er niet helemaal met je aandacht bij bent. Je leeft het leven dan maar half en dat voelt onbevredigend.

Je wilt je heel voelen, een eenheid, je wilt het leven ten volle beleven. Als je weet waar je grenzen liggen, dan kun je daar ook naar leren luisteren. Dan functioneer je met compassie naar jezelf, naar wie jij bent en wat je nodig hebt. Het geeft rust, je bent er weer bij!

Wil je hier mee aan de slag? Wil je weten waar jou grenzen liggen? Wil je meer toe naar je gevoel? Op 9 april is er weer de Cursusdag Intuïtieve ontwikkeling, leven vanuit je hart.

ZELFACCEPTATIE

Met meer zelfliefde maak je niet alleen je eigen leven leuker. Je bouwt ook aan een basis om meer liefde door te geven. Hier zijn 10 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen.

1. Maak eens een mindmap met het thema waar je meer inzicht in wil hebben.

Wat zijn thema's die jou inspireren? Wat is het onderwerp of je vraag waar je meer inzicht in wil? Zet een woord of een symbool dat op papier en ga associëren.

Dit kan ook online. www.mindmapfree.com.

2. Positiviteitsdagboekje:

Schrijf elke dag 5 dingen, die je vindt die je goed gedaan hebt of wat je vindt dat goed is gegaan. Ook kleine simpele dingetjes zoals: ik had me voorgenomen om en heb (bijvde afwas) gedaan.

3. Accepteer jezelf volledig

Ook in je donkere kanten zitten waardevolle boodschappen naar jezelf toe. Vaak beschermen we onszelf voor afwijzing.  Zelfliefde opbrengen om jezelf helemaal te accepteren zoals je bent inclusief de eigenschappen waar je liever niets van wilt weten, vraagt enige bewust zijn over waarom je zo denkt om tot acceptatie te komen. Wat helpt is affirmaties zeggen en jezelf vergeven. Bijvoorbeeld:

”Hoewel ik [voeg hier je eigenschap in], accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”

Vul jouw probleem in, en spreek de zin een paar keer hardop uit.

Dus:

 • ”Hoewel ik soms snel boos en driftig word, accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”
 • ”Hoewel ik mezelf momenteel lui en waardeloos vind, accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”
 • ”Hoewel ik ontevreden ben met mijn leven op dit moment, accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”

Ook fijn om te doen, herhaal continu deze woorden in jezelf: ik hou van mezelf.

 • Tijdens het tandenpoetsen.
 • Tijdens het stofzuigen.
 • Tijdens het voeden van de kippen.
 • Tijdens het autorijden.
 • Tijdens het wachten op je beurt.

Beetje gek – maar het werkt. Omdat je onderbewuste best wel naïef is, en veel dingen die je het voorschotelt aanneemt voor waarheid. Na een tijdje ga je het echt geloven. En vanaf dan is het simpelweg je nieuwe waarheid.

4. Durf jezelf te zijn

Luister naar wat jij wilt, niet naar wat je omgeving van je verlangt. En ontdek dat de grootste druk van buitenaf eigenlijk van binnenin komt. Het zijn je overtuigingen, ingesleten patronen en vaste denkgewoontes die je het meest behoeden om helemaal jezelf te zijn.

Als je weinig zelfliefde hebt dan ben je gewend om jezelf te conformeren aan de wereld om je heen. Je cijfert jezelf weg, zodat anderen tevreden kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid met het idee dat je maar beter ’normaal’ kunt doen, dan houd je jezelf misschien in op het moment dat je jezelf eigenlijk wilt laten gaan. Uit schaamte, en bijvoorbeeld omdat je anderen niet teleur wilt stellen.

Blijf dicht bij jezelf. Merk op wat je voelt, wat je intuïtie je ingeeft. En probeer het meer en meer te volgen. Los van wat anderen ervan vinden.

5. Laat je ego los

Je ego is dat ratelende stemmetje in je hoofd. De kant van jou die beledigd kan worden, teleurgesteld kan raken, bang kan zijn en continu piekert en nadenkt. Zelfliefde ontwikkelen is niet hetzelfde als arrogant worden. In dat geval voed je je ego – dan wordt hij groter en groter. En hoe groter je ego, des te ingewikkelder je leven wordt.

Probeer je ego juist kleiner te maken om dichter bij jezelf te komen.

 • Mediteer regelmatig, en ontdek hoe jij en je gedachten twee losse dingen zijn.
 • Herken hoe de gedachten die je hebt bepalen wat voor gevoelens je ervaart.
 • Beleef hoe je dankzij nieuwe gedachtes nieuwe gevoelens kunt voelen.
 • Voel je dankbaar voor het moment, voor je leven en voor de goede dingen in je leven. Dankbaarheid maakt je nederig. En nederigheid doet je ego verkleinen.

6. Zorg goed voor jezelf – je bent het waard

Een gebrek aan zelfliefde vormt de oorzaak achter veel gezondheidsproblemen. Als je jezelf niet waardevol vindt, dan ben je minder snel geneigd om goed voor je lichaam te zorgen. Als je oprecht van jezelf houdt, dan zorg je met liefde voor jezelf. Dan voed je je lichaam met gezonde voeding. Dan stop je geen rotzooi in je lijf. Dan zorg je voor rust, beweging en goede dagelijkse verzorging.

7. Wees minder hard voor jezelf

We zijn tegen onszelf vaak wreder dan we voor anderen zijn. Dat is logisch, maar het is ook tragisch. Aangezien we anderen nu en dan zien, maar 24 uur per dag met onszelf moeten leven. Als een ander een fout maakt dan leg je dat snel naast je neer. Kan gebeuren.

Als je zelf een fout maakt dan gaat het anders. Zeker als je weinig zelfliefde koestert. Dan blijf je jezelf herinneren aan je fout, je blijft jezelf geselen. Je voelt je waardeloos, minderwaardig en misschien voel je zelfs schaamte.

Dat is dus niet de weg naar een leuker leven. Probeer jezelf met liefde te behandelen. Relativeer je eigen gedrag net zoals je het gedrag van je vrienden relativeert. Niets aan te doen, kan gebeuren, morgen weer een dag.

8. Leef met aandacht

Het leven is niet altijd leuk, en dat is prima. Accepteer dat je leven ups en downs kent, en dein rustig mee op de getijden. Doe alles met aandacht en leef zoveel mogelijk in het moment. Geloof niet alles wat je denkt. Er is namelijk verschil tussen gevoel en emotie. En vaak zijn het de emotie die de loop met ons nemen en waar je je mee gaat identificeren. Observeer gedachten die komen en gaan, en inspecteer de gevoelens die die gedachten oproepen.

Hoe meer je in het moment kunt leven, des te makkelijker het wordt om zelfkritische gedachten te herkennen en los te laten.

9. Bewaak je grenzen

Jij moet je omgeving opvoeden om jou te behandelen zoals jij dat wenst. Dat doe je door je grenzen aan te geven wanneer ze worden overschreden. Mensen met zelfliefde bewaken hun grenzen, omdat zij geloven dat ze het waard zijn om goed behandeld te worden. En dat ben jij ook.

10. Teken voor een bepaalde periode wat je hebt meegemaakt tijdens de dag:

Doe iets wat je leuk vind en wat je uit je routine haalt. Bijvoorbeeld ondanks dat je van jezelf vind dat je niet creatief bent. Koop een klein tekenboekje en zo je wil een setje kleurpotloden. Elke dag ga je met symbolen en kleine schetsjes je dag vastleggen. (het hoeft er niet mooi uit je zien, dat is het uitgangspunt). Optioneel: kijk nu eens zonder strengheid, met liefde en nieuwsgierigheid naar welke lessen heb je geleerd over jezelf?

Of kom 9 april naar de workshop die over zelfliefde gaat, lees hier meer.......

Creatief terugblikken op het jaar: toe aan rust en bezinning....

Zelf merk ik dat op dit moment ik echt toe ben aan rust, even mezelf terugtrekken zoals de beer en het jaar verteren....om vandaar uit weer met energie 2017 in te gaan. Want wat ik nu waarneem is dat het hoge tempo, waarin ik geacht wordt mee te gaan, me even teveel wordt. Weer even terug naar mezelf dat wil ik maar hoe doe ik dat dan? Ik ben ervan overtuigd dat de oplossing ligt in het vinden van jouw eigen natuurlijke tempo en het contact leggen met je eigen gevoel. Anders gezegd: als je werkelijk kunt voelen wat goed voor jou is én daarnaar handelt, dan is er altijd voldoende rust en ontspanning in je leven.

Door mijn sensitiviteit, die maar al te vaak vergeet en dus doordender, vergeet ik stil te staan. Het is niet een kwestie van 'ze' of 'de maatschappij' of 'mijn baas' of wie of wat dan ook buiten jezelf, die bepaalt of ik me ontspannen door de dag heen beweegt. Het gaat erom hoe ik omga met alles wat op er op mijn pad komt. Dus ga ik vanaf zaterdag echt even de tijd nemen...

Eén van de belangrijkste tips die ik mezelf hiervoor kan geven, is weer even gaan waarnemen wat er in het lijf en in mijn gevoel leeft. Weer even hereiken en luisteren naar mijn innerlijke kompas, richting meer rust en de dingen die goed voor me zijn. Dus ik ga straks tussen kerst en oud en nieuw terugblikken op 2016 en dit op een creatieve manier tot uiting brengen aan de hand van de 12 Heilige Nachten. DOE JE MEE?

En...... ga jij ook iets kunstzinnigs doen in 2017? Zoals: tekenen, schilderen, musiceren, beeldhouwen......

sterrenschildering-bussum-1024x714.jpg

Ik wens iedereen mooie kerstdagen toe en geef je deze tips mee: Iets creëren vanuit jezelf, vanuit je gevoel, zonder dat je hoofd zich er te veel mee bemoeid, geeft je toegang tot een enorme scheppingskracht. Die creatieve stroom geeft je inzicht in de stappen die jij kunt zetten naar meer rust en geeft je de energie om ze daadwerkelijk te zetten. Én het is vaak op zichzelf ook een hele ontspannende activiteit. Mooi meegenomen. Dus hieronder kan je een opdracht downloaden waarbij je op een creatieve manier terugblikt op het jaar.

 De 12 Heilige Nachten zijn de dagen tussen 25 december en 6 januari. Elke dag blik je even terug en ga je iets creatiefs maken, lees hier meer....

Wat mindful kijken naar kunst met je kan doen....Bespiegelingen aan de hand van kunst.

Kijken naar kunst brengt je door stil te staan, in beweging! 

De laatste tijd een aantal een op een rondleidingen mogen geven, waarbij iemand een vraag neerlegt en we op zoek gaan naar antwoorden aan de hand van kunstwerken die ik uitzoek. Omdat kunstenaars ons een inkijkje geven in een vaak niet bestaande wereld, soms wonderschoon, soms gruwelijk, worden we aan het werk gezet om dingen anders te verwoorden en te bekijken en doet daarmee het een beroep op ons gevoelsleven.

Dit zojuist samen met tekstschrijver Hidde Tangerman weer mogen beleven, door met z'n tweeën mindful naar kunst te kijken. Wat een bijzondere ontmoeting was het! Door het werk 'Cathedra', van Barnett Newman, in stilte te bekijken, te bespreken en samen te ervaren, ontstond er wezenlijk contact over overgave en hoe dat voor hem centraal staat in zijn leven als moderne monnik. Even in zijn ziel mogen kijken. Een mooie diepe ontmoeting! Lees hieronder hoe hij het heeft beleeft:

"Ik had nooit gedacht dat ik stuiterend van energie en enthousiasme uit een museum zou komen. Maar in de "een op een" sessie 'mindful kijken naar kunst' heeft Leonie mijn ogen geopend voor een diepere werkelijkheid die achter elk kunstwerk verborgen ligt. Leonie past het principe van mindfulness toe op het kijken naar kunst. En dan gebeuren er kleine wonderen. Ieder schilderij waar we bij stilhielden ging voor mij 'open' en het was alsof ik communiceerde met de ziel ervan. Werken waar ik normaalgesproken strak aan voorbij zou lopen werden nu pareltjes van schoonheid, wijsheid en spiritualiteit.

In één uur tijd in het Stedelijk in Amsterdam hebben we maar 4 werken bekeken, maar daarbij heb ik zoveel gevoeld en ervaren dat het wel een hele dag leek. Tegelijkertijd koppelt Leonie je kunstervaring ook terug naar je eigen leven, zodat het naast een mooie kunstbeleving ook een leerzame zelfreflectie wordt. Fantastisch, ik kan het iedereen aanbevelen!" Dank je Hidde voor deze mooie feedback!

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Je leest deze dagen veel over stress en burn-out. Laatst nog naar een lezing van Florien Vaessen geweest, die het aan den lijve heeft ondervonden en er het boek 'Op de bank' over schreef. Een interessante lezing over haar burn-out en hoe ze erin belandde en hoe ze er weer uit kwam. 

Vaak zitten mensen "ineens" totaal uitgeput thuis. Het lijkt wel of we steeds minder goed in contact staan met ons gevoel en wat er dan gebeurt is dat niet wij zelf, maar het lichaam moet het aangeven. Die zegt ineens stop! 

De maakbare maatschappij, de druk van het goed willen doen, presteren en erbij willen horen zorgen, ervoor dat je door gaat en niet stil staat bij waar je zelf nou eigenlijk behoefte aan hebt. Een goede vraag van haar was: Wanneer voelde jij voor het laatst dat je echt straalde? Is dat naar je gevoel te lang geleden? Kijk eens naar onderstaande symptomen.

HIERONDER EEN AANTAL INDICATIES die kunnen duiden op BURNOUT:

 1. Een indicatie die belangrijk blijkt uit de cijfers is dat wanneer je twee jaar achter elkaar je 3 keer per jaar ziek meld je grote kans heb dat het derde jaar je langer tijd ziek thuis zit.
 2. Je irriteert je sneller dan eerst aan je werk (zoals vergaderingen en je vraagt je af wat je hier eigenlijk doet) en je collega's doen het niet snel goed.
 3. Je sluit met jezelf een stilzwijgend compromis: " Ik kijk wel hoe ver ik kom."
 4. Hebt een vol hoofd, veel piekeren.

AUTONOMIE, COMPETENTIE & VERBONDENHEID

 1. AUTONOMIE: Je hebt het gevoel dat je te weinig sturing kan geven aan dat wat je doet en de uitkomst ervan. (bijvoorbeeld zzp'ers werken net zo hard maar omdat zij zelf aan het roer staan van hun eigen bedrijf is dat minder energie zuigend.) Te weinig sociale steun. Kan je nog autonoom handelen of denk je in doelen, namens het bedrijf? Kan je je creativiteit kwijt? Kan je nog authentiek handelen?
 2. COMPETENTIE: Je moet het gevoel hebben dat je de kennis en kunde in huis hebt om je functie goed uit te kunnen voeren. 
 3. VERBONDENHEID: Verbondenheid voelen met je bedrijf en dat wat je doet is essentieel.

MASLOW die piramide kennen we vaak al wel. Maar we vergeten vaak dat zelfrealisatie bovenaan staat. Voel jij je verbonden met je werk? Is dit de functie, plek waar je energie van krijgt?

Kunst maken gaat over voelen, de juiste balans vinden ook. Als je een kunstschilder aan het werk ziet, dan zie je dat hij af en toe afstand neemt, rustig het werk in zich opneemt en kijkt of alles nog in verhouding is. Kijk eens nu naar jezelf als ware je een schilderij. Wat heeft dat schilderij nodig? Is er een goede balans tussen bijvoorbeeld het huis en de tuin. En als je iets ziet dat weg moet of juist toegevoegd moet worden, durf je dat aan het schilderij toe te voegen? 

 

STA eens stil en maak ruimte voor:

4249408-future.jpg
 • Sta eens stil, door een fikse wandeling te maken en sta dan op een geven moment stil en kijk wat je opvalt in je omgeving waar je staat. Een mooie boom, een doorkijkje of een bloem. Observeer je gedachten over wat je ziet en ga daarna eens na wat dat zegt over jou en waar je nu staat in het leven?
 • Of teken jezelf eens hoe je je nu voelt! Geef je emoties een kleur en kijk daarna eens wat je opvalt.
 • Staar eens een tijdje voor je uit want dat is niet niets doen maar opladen!

Kom dichter bij je missie met 3 inspiratie vragen!

Luister jij naar je hart, je dromen en je verlangens?

De kracht van LUISTERWOORDEN, dat waren de woorden waarmee ik de dag afsloot. Vorige week ben ik weer begonnen met een nieuwe opleiding: Biografisch Werken. Wat een fijne eerste dag! De oefeningen maakten meteen weer duidelijk wat de kracht van aandachtig luisteren en tekenen is. Hier wil ik nu ingaan op luisteren. Luisteren zonder oordeel, dit houdt in dat je innerlijk stem stil wordt en degene tegenover je hoort zonder dat je eigen stem in de weg zit.

We hebben allemaal pijn, verlangens en willen dus graag gehoord worden. Als je dan vragen kan stellen die iets in je wakker maken of je aan ander perspectief geven, geeft het een gevoel van verbondenheid. Daarnaast kan je met de juiste vragen bij de ander een zaadje planten die tot inzicht en verandering kan leiden. 

In het leven gaat het om drie dingen: PERSOONLIJKE GROEI, ERVAREN EN BIJDRAGEN. Zelf had ik ook weer behoefte te gaan groeien. Ik wil op een dieper niveau in mijn werk als coach aan de groei van de ander bijdragen. Als loopbaancoach werk ik al met de schatten van je levensloop, want uit je biografie kan je een hoop halen! Bijvoorbeeld wat je altijd al doet zonder enige moeite. De dingen waar je als kind blij van werd. Belangrijke gebeurtenissen die je levensblik verandert hebben. 

Ter ondersteuning bij je zoektocht een leven met meer energie, hierbij een leuke opdracht met 3 inspirerende vragen die je richting kunnen geven op je pad naar werken van uit je hart. Pak een timer, een foto van jezelf en een groot vel. Zet de timer bij elke vraag op 2 minuten. Zodat je niet teveel gaat nadenken.

LEES HIERONDER DE VRAGEN OF DOWNLOAD HIER het VRAGENFORMULIER

De 3 levensvragen richting leven jou missie.

ERVAREN: Wat wil je allemaal nog doen en beleven? Stel je krijgt een grote zak met geld! Maak een lijst van dingen die je nog zou willen doen zonder beperking van je huidige omstandigheden waarin je nu zit. Droom eventjes helemaal weg. Denk aan reizen of vaker de natuur in? Welke plekken wil je nog bezoeken? Denk aan de liefde en seksualiteit. Wat wil je nog doen met je gezin en vriendschappen.

 

GROEI: Waar wil je nog allemaal in groeien? Denk hier bij aan je intellectuele groei, boeken die je nog wil lezen. Welke vaardigheden wil je leren? Cursussen, opleidingen. Zijn er nog talen die je wilt leren spreken? Wil je bijvoorbeeld eerlijker naar jezelf en anderen worden? Misschien juist meer met je handen gaan doen? Of misschien wil je leiderschapsvaardigheden vergroten. Of positievere kijk op je leven of de wereld om je heen. Je spirituele leven hoe wil je daarin groeien?

 

ZINGEVING: Waar wil je aan bijdragen om de wereld een stukje beter te maken? Is dat het milieu? Of armoede in de wereld? Maak het kleiner. Hoe kan je bijdragen op je werk? Waar kan je bijdragen bij je vrienden? Je buurt? Of misschien wil je iets betekenen voor de ouderen in onze samenleving?

De kunst is nu de kern van jou verlangens en dromen eruit te halen. Begin met kleine stapjes door bijvoorbeeld als je opgeschreven hebt dat je nog een boek wilt schrijven je bijvoorbeeld begint met een schrijfcursus. Schrijf je in bij de vrijwilligers centrale of geef je op voor de EHBO cursus. Wil je een grote reis maken, wat zegt het land je en wat wil je daar ervaren. Het gevoel dat je daar wil ervaren wat vertelt je dat? Als dat bijvoorbeeld rust is, misschien kan je dan beginnen met mediatie.

Zet hieronder wat jou dromen zijn!?

workout voor je rechterhersenhelft (het creatieve gedeelte).

Creativiteit wordt als een steeds groter goed gezien en dat is fijn om te merken. Steeds vaker worden kunstenaars ingezet om mee te denken over probleemvraagstukken. Niet langer zullen advocaten, accountants, radiologen of softwareontwikkelaars het voortouw nemen; de beurt is aan degenen die de rechterhelft van hun hersenen een hoofdrol geven in hun werk. Het zijn de ontwerpers, scheppers en ontwikkelaars – kortom, de creatieven in de brede zin van het woord. Dat is wat organisaties en onze economie nodig hebben om innovatief te blijven: mensen die hun creativiteit kunnen en durven gebruiken.

Creativiteit is niet alleen een mogelijkheid om tot nieuwe oplossingen te komen, het is ook een mooie methode om te luisteren naar het het hart. Want wanneer je met je handen bezig bent gaat het hoofd als het ware in de sluimerstand.

Kan jij wel een creatieve impuls gebruiken? Dan geef ik je hieronder een aantal tips om de rechterhersenhelft te stimuleren. 

Om te beginnen een aantal oefeningen om je rechter- en linkerhersen-helft met elkaar te verbinden en te activeren.

 • Eerst even ontspannen! Ga met je voeten op heupbreedte staan. Leg nu je linkerhand op je buik e plaats je rechterhand net onder je linkersleutelbeen en masseer nu met je rechterhand deze plek. En wissel dit na enige tijd af.
 •  Ga afwisselend: breng je linkerknie omhoog en ga met rechterelleboog naar je linkerknie. En met je linkerelleboog naar je rechterknie, doe dit zo'n 20 x.
 •  Schrijf je naam op en schrijf die vervolgens in spiegelbeeld, en op de kop! Oefen ook dit je voelt je hersenen aan de slag gaan! 
 • Doe een aantal dingen met je niet schrijfhand. Zoals schrijven, je haar kammen en je het gebruik van je muis.
 • Wandel 30 minuten in het bos! Groen heeft een goede uitwerking op de hersenen en je lichaam activeren ook.
 • 2,5 uur per week je mild intensief inspannen, door te snelwandelen, zwemmen en intervaltraining schijnen niet alleen de creativiteit te stimuleren, maar daarmee maak je ook nieuwe hersencellen aan en bevordert je ook concentratie- en leervermogen. 
 • Deze is echt heel actief en leuk! Creatief bezig zijn heeft te maken met het maken van verbindingen. Je hebt dus wel imput nodig. Pak een willekeurig boek of tijdschrift lees een alinea, luister heel bewust naar muziek. Ga naar buiten en wees tactiel! Raak een boom aan of de muur. Ga nu naar binnen en ga relaxen. Want dan is het tijd voor de incubatietijd, ga dagdromen of voor je uit staren! Tijd om de impressies in alle rust te laten bezinken. Als je dat gedaan hebt pak een pen, potlood of verf en ga aan de slag! Maak iets in het moment wat er ook boven komt, zonder te oordelen! Bedenk dat dit niet gaat om mooi of goed! Beschouw het als een oefening, net zoals je spieren traint.

luister af en toe naar een bilaterale beat, zoals hieronder. er zijn er veel te vinden op You Tube, wanneer deze niet bij je past.