De kracht van de levenslijn: meer zicht op waar je kracht ligt en wat je wil ontwikkelen.

Je levenslijn in kaart brengen is een prachtig instrument dat ik inzet om helderheid te krijgen over je wat je allemaal in je draagt. Het is de rugzak die we vullen op ons levenspad en vormt ons tot wie we zijn geworden. Deze werkvorm zet ik dan ook veel in om tot diepere inzichten te komen over je waarden en talenten.

levenslijn.png

Waar je geboren wordt, in welk gezin je opgroeit, welke opleidingen je doet en dat wat je meemaakt, vormt je. Het maakt je uniek in wie je bent en wat je te bieden hebt. In de levenslijn liggen vele schatten, die gezamenlijk jou gevormd hebben. Hier dieper op in gaan maakt het mogelijk om je eigen waarden, drijfveren, kwaliteiten en vaardigheden te ontdekken.

In de loopbaantrajecten gebruik ik in de startfase vaak de levenslijn, dit omdat het een prachtige manier is om snel tot de kern te komen en je er veel uit kan halen. Het geeft een compleet beeld. Daarom vraag ik degene die met mij aan het werk wil, om op creatieve wijze, zijn of haar levenslijn in kaart te brengen. De vraag daarna is wat je ontdekt hebt toen je het maakte en erop reflecteerde.

Meestal krijg ik de meest prachtige creaties onder ogen en daar komen waardevolle inzichten uit. Zo had ik laatst iemand die zei: “Ik kwam erachter dat alles me “overkomen” is. Ze kwam daarmee tot de conclusie dat ze nu graag meer sturing wilde gaan geven aan haar loopbaan. Ze wilde meer keuzes gaan maken die echt goed voelen en passend zijn bij haar verlangens en kwaliteiten.

Naast dat de kwaliteiten en verlangens in kaart worden gebracht geef ik in de gesprekken daarna dan extra veel aandacht aan het voelen, dit omdat het gelieerd is aan: “Wat wil ik nu werkelijk?” . Iets waar we niet veel aan toe komen in deze drukke tijden. Door te gaan voelen wat je lijf je verteld, kan je leren om te gaan varen op je innerlijke kompas, ook wel je intu├»tie genoemd. Die je richting kan geven op je verder levenspad.

Dit leren voelen doe ik door oefeningen te doen die naar het lijf gaan: Waar zit het gevoel? Wat vertelt het me? Waar nodigt het me toe uit? dit gevoel laat ik de coachee vervolgens koppelen aan een beeld. Dit maakt concreet, iets waarmee gewerkt kan worden en tevens ook gevolgd kan worden. Je kan namelijk checken of een innerlijk beeld verschuift naar een ander beeld.

Bijvoorbeeld: als het gevoel van zwaarte overheerst, kan dat een beeld oproepen van een steen die de weg blokkeert. Na een tijdje kan er opnieuw gevoelt en gecheckt worden of de steen er nog ligt of dat hij weg is.

Een leven lang leren. Daarbij denken we vaak aan een opleiding, maar ook meer over jezelf te weten komen hoort daarbij. Want als je weet wie je bent en wat je kan, ga je keuzes maken die aansluiten bij wie je bent en wat je te bieden hebt. En wellicht hoort daar een opleiding bij om je verder te ontwikkelen, maar dat is dus geen noodzakelijkheid om met meer plezier te werken.

Zo kreeg ik recent van mijn coachee terug dat ze nu met veel meer plezier haar werk deed en ze nu keuzes maakt die haar energie geven.

Wil jij ook weten wat je drijfveren zijn en hoe je die beter kan inzetten in je werk, meld je dan nu aan voor een gratis intake.

Meer inspirerende blogs